ISLAMSKA ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI IZ PERSPEKTIVE MLADIH - Gobeljić, Saudin (Novi Muallim, 2022)
UDK 316.621-053.8:28-7(497.6) U ovom radu autor nastoji pokazati da kod mladih pripadnika IZ postoji zainteresiranost za instituciju IZ u BiH, ali i za promjene u radu Islamske zajednice kao krovne organizacije i zajednice muslimana Bosne i Hercegovine i Bošnjaka izvan njene teritorije. Uz analizu postojećeg stanja i odnosa unutar institucija IZ, autor ističe da bi Islamska zajednica trebala biti institucija u kojoj djeluju mladi ljudi, koji bi znanjem doprinosili poboljšanju kvalitete duhovnog i kulturnog života muslimana. Za potrebe ovog rada provedena je i anketa među studentima Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Filozofskog fakulteta u Tuzli koja je pokazala da mladi, u većini, nisu zadovoljni radom Islamske zajednice i brojem projekata za tu populaciju. U ovom radu se, pored skretanja pažnje na potrebu ozbiljnog bavljenja pitanjima mladih, pokušava dati i odgovor na pitanje koliko su mladi zadovoljni radom ove institucije i jesu li spremni i dovoljno stručni da mijenjaju postojeće stanje i učestvuju u kreiranju bolje budućnosti za studente koji se obrazuju u institucijama IZ, ali i onih izvan.