VRIJEDAN RUKOPIS KUR’ANA U DŽAMIJI MEHMED-BEGA STOČANINA U GORNJEM VAKUFU - Sultanović, Adis (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-23 U ovom radu ćemo prezentirati rukopisni primjerak Kur’ana koji se nalazi u džamiji Mehmed-bega Stočanina u Gornjem Vakufu. Riječ je o rukopisnom primjerku Kur’ana koji se odlikuje sa kožnim povezom, s preklopom, modrosive boje, veličine 27 × 19, i debljine 6 cm. Tekst je kompletan, ispisan crnom i crvenom tintom, u trinaest redova, na debelom papiru svijetlo smeđe boje i to na 261-oj foliji, koje nisu numerirane. Prepisan je veoma lijepim nashi pismom. Tekst je hareketiziran kojim su po tri retka, prvi, srednji i posljednji na svakoj stranici ispisani krupnim slovima, dok su ostali sitnim pismom ispisani crnom tintom. Prema završnoj bilješci ovaj prijepis je star oko 487 hidžretskih, odnosno, 473 godine po gregorijanskom računanju vremena. Prepisivač je bio anonimni kaligraf. Za potrebe muslimana, darovao ga je zaslužni Gornjevakufljanin Nazif ef. Bajraktarević.