HADŽI DŽAFEROVA – LIPANJSKA DŽAMIJA U GRAČANICI - Hasić, Dženan (Novi Muallim, 2022)
UDK 726.2(497.6 Gračanica) U radu se govori o gračaničkoj Hadži Dažeforovoj džamiji koja je podignuta voljom čovjeka čije ime i danas nosi. No, džamija je poznatija pod imenom Lipanjska džamija. To ime je dobila, najvjerovatnije, zbog lipovog stabla koje je bilo u blizini džamije. Po tom stablu i čitavo naselje je dobilo naziv Lipa. Koje godine je izgrađena džamija nije poznato, niti je poznato ko je taj hadži Džafer koji je podigao džamiju. Moguće da je riječ o bogatijem čovjeku jer je u to doba obavljanje hadža bilo odraz bogatstva. Džamija je doživjela nekoliko obnova, a temeljito je obnovljena 1908. Te godine je bila sagrađena nanovo u starom izgledu. Prvobitna džamija, zbog dotrajalosti, srušena je 1934/1935. godine, da bi na njenom mjestu bila podignuta sadašnja džamija s drvenom munarom. Današnji izgled džamija duguje spomenutoj obnovi.