IMAMI PRED NOVIM ZAHTJEVIMA DŽEMATA - Arnaut, Vehid (Novi Muallim, 2022)
Okosnicu rada i aktivnosti u svakom džematu čini imam. On je centralna figura oko koje se vrte sve aktivnosti džemata, bez obzira da li ih on pokretao, planirao, osmišljavao, ili bio aktivni sudionik, puki promatrač, kritičar ili kočničar. U svom pozivu imami su i savjetnici svojih džematlija u različitim poljima života, a nerijetko su tu i pitanja porodice i porodičnih problema. Vrijedi istaći da se uloga imama u ovom kontekstu uglavnom ogleda u perosnalnim sposobnostima samog imama, a ne u razrađenoj formi ili institucionalnom djelovanju u rješavanju ovakvih problema. U ovom radu autor predstavlja izazove poziva imama kao porodičnog savjetnika, te nudi neke smjernice u kontekstu buduće, konkretnije i sveobuhvatnije institucionalizirane brige za porodicu.