BOSNA I HERCEGOVINA U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA - Halilović, Safet (Novi Muallim, 2022)
Šezdesetak godina trajanja procesa evropskih integracija dovelo je, od udruživanja prvobitnih šest zemalja Zapadne Evrope, do stvaranja Evropske unije koja danas obuhvata 28 zemalja sa 500 miliona stanovnika i 4,3 miliona km2, sa 30 % svjetskog BDP, a čiji su glavni ciljevi razvitak Unije kao prostora slobode, pravde i sigurnosti. Za Bosnu i Hercegovinu i zemlje Zapadnog Balkana proces integriranja u EU odvija se kroz politički okvir stabilizacije i pridruživanja kao alternativu nedemokratiji, nestabilnosti i zaostajanju.