ULOGA MUALLIMA U FUNKCIJI RAZVOJA POZITIVNE MEKTEPSKE PEDAGOŠKE KLIME - Ibreljić, Reuf (Novi Muallim, 2022)
Cilj istraživanja bio je opisati povezanost između uloge muallima u mektebu i mektepske pedagoške klime. Istraživački uzorak sačinjavalo je 10 muallima i 40 učenika mekteba na nivou Medžlisa islamske zajednice u Zenici. Korišteni su sljedeći anketni upitnici: Uloge u mektepskoj nastavi – prilagođena verzija upitnika Uloge u nastavi (Bratinic, 1997) i ISC–S inventar – Procjena pedagoške klime u mektebu – prilagođena verzija upitnika Procjena pedagoške klime u školi (Brand, Felner, Shim, Seitsinger and Dumas, 2003). Dobiveni rezultati su pokazali da postoji statistički značajna razlika između stavova muallima i učenika u pogledu negativne vršnjačke interakcije. Detaljnijom analizom utvrđeno je da je u pogledu disciplinske odgovornosti uloga formalnog autoriteta muallima statistički značajno povezana sa pedagoškom klimom u mektebu. Dakle, stvarna slika stanja o problemima u interakciji između učenika je nedovoljno uočljiva muallimima i u tom pogledu oni bi trebali učiniti više na uočavanju i poboljšanju interakcije između učenika u mektebu.