KUR’ANSKA KAZIVANJA U PRIZMI PEDAGOŠKE VAŽNOSTI PRIČE - Čamdžić, Elvir (Novi Muallim, 2022)
Riječ uspijeva napraviti zajedništvo misaonog i postojanog između pisca, čitaoca i slušaoca. Čovjek je spoznao važnost priče u svom životu od davnina, zato što ona ima vrstu čarolije kojom opčarava duše, a ne zna se koja je to čarolija, i kako ona utiče na duše. Čitalac, ili slušalac, pomoću priče, izučava ili preispituje se na sceni tih događaja. Zamišlja sebe u datoj situaciji, te se vaga prema događajima i junacima priče. Rezultat vaganja je slaganje, ili neslaganje, ili zadivljenost novom spoznajom, proisteklom iz priče. Islam je prepoznao tu prirodnu sklonost ka priči, koliki ona ima čaroban uticaj na srce, zato ju je iskoristio da bude sredstvo odgoja, jakog karaktera i ispravnih stavova.