KURBAN BAJRAM - Handžić, Mehmed (Novi Muallim, 2022)
Vjersko-prosvjetni rad i obrazovni proces u džamijama odvijao se kroz nekoliko različitih oblika. Hutba (službeni govor) i vaz (opće predavanje) bili su najcešći oblici prosvjećivanja. U Bosni i Hercegovini decenijama se njegovala, čuvala i prakticirala forma vaza kao legitimna forma vjersko- prosvjetnog rada. Ovdje donosimo dvije vrste vaza: kratki vazunasihat muderrisa Mehmeda Handžića, pod nazivom KURBAN-BAJRAM, te vaz pod nazivom HADŽ I HADŽERA, Omer ef. Begića, imama i dugogodišnjeg vaiza. Vaz je objavljen u: Izabrana djela Mehmeda Handžića, knjiga 5, IK Ogledalo, Sarajevo, 1999. str. 283-287