IDŽAZETNAME MEHMED EF. HANDŽIĆA - Hrvačić, Đevad (Novi Muallim, 2022)
Uvodni dio rada definiše idžazetnamu, objašnjava njenu važnost i vrijednost u islamskom učenju, a potom nas upoznaje s njenom pojavom na našim prostorima. Glavni dio rada obrađuje tri idžazetname Mehmeda ef. Handžića koje ga svrstavaju među naše najveće alime, budući da su broj i vrijednost idžazetname jedan od pokazatelja ugleda i znanja nekog učenjaka. One ovoga alima svrstavaju općenito među velikane hadiske nauke, budući da svjedoče kako je ovladao hadiskom naukom i najpoznatijim hadiskim zbirkama, te da je sposoban to dalje prenositi na svoje učenike. Kazano današnjim rječnikom, to je svojevrsni certifikat u hadiskoj nauci, pa i šire, jer se pojedinačno navode djela, pa čak i dijelovi pojedinih knjiga kojima je Mehmed ef. ovladao i osposobio se za njihovo dalje prenošenje na svoje učenike. Idžazetname naših alima, u ovom slučaju idžazetname Mehmeda ef. Handžića, naše alime i naše krajeve, preko spojenih nizova prenosilaca, povezuju s Božijim Poslanikom, a.s., i tako na specifičan način verifikuju naš nauk islama.