VAŽNOST I SPORNOST POPISA 2013. - Neimarlija, Hilmo (Novi Muallim, 2017)
Predstojeći popis stanovništva u Bosni i Hercegovini ima razumljivu demografsku, ekonomsku i naučnu važnost za našu zemlju i za njezin položaj u međunarodnoj zajednici. Kao glavni i nezamjenjivi izvor podataka o veličini, sastavu i promjenama stanovništva jedne zemlje, popis stanovništva je ključna pretpostavka za ekonomsko i društveno planiranje i za predviđanje oblika i načina utjecaja na procese na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Popis u našoj zemlji na poseban način uključuje, također, pitanja identiteta, prije svega etničkog identiteta i jezika, te pitanje religije i religijske pripadnosti. Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda, i ostalih, i Popis 2013. ima direktno političko značenje i, samim tim, političku osjetljivost i kontroverznost.