RAMAZAN U NAMA I MEĐU NAMA, BOŠNJACIMA: SOCIJALNA DIMENZIJA IBADETA U RAMAZANU - Hasanović, Zuhdija (Novi Muallim, 2017)
Intenzivnim činjenjem ibadeta radi postizanja Allahova, dž.š., zadovoljstva u ramazanu kroz post, obavezne i dobrovoljne namaze, učenje Kur’ana, činjenje dove, zikra i sl. ne samo da se približavamo Allahu, dž.š., i duhovno jačamo nego se istovremeno oslobađamo animalnih prohtjeva i materijalističkih interesa te se približavamo i ljudima, doživljavamo ih kao najbolja, “krunska” Allahova, dž.š., stvorenja, primjećujemo u njima dobre i pozitivne strane, a imamo razumijevanja za njihove propuste i greške čime uspostavljamo krajnje korektne odnose prije svega unutar porodice, a potom i unutar radnih kolektiva, džemata, zajednice i društva u kojem živimo. Postači su ti koji svojim načinom življenja promoviraju međusobnu pažnju, uvažavanje, razumijevanje, koji toleriraju greške i propuste drugima, više nego samima sebi, koji svojim osobnim angažmanom i aktivizmom pokazuju perfektnost / izvrsnost (ihsan) svugdje gdje se pojave.