RELIGIJSKI MOTIVI U KAMENOM SPAVAČU MAKA DIZDARA - Alić, Fahira (Novi Muallim, 2017)
Stećci izražavaju specifičan duh i mentalitet bosanskog čovjeka određen religijom i društvenim posebnostima srednjovjekovne bosanske države, što i ne treba da čudi jer je Bosna i Hercegovina uvijek bila na razmeđu svjetova i u njoj su se uvijek ukrštale različite kulture i religije i prožimale se, stvarajući pri tome specicno ozracje u kojem je ovdašnji covjek živio. Stoga je bitno ukazati na značaj stećaka, kako u umjetničkom tako i u jezičkom smislu, jer ovi spomenici predstavljaju neiscrpan izvor za proučavanje srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini.