KO ODGAJA ČOVJEKA? - Hadžić, Mehmedalija (Novi Muallim, 2022)
Čovjekova veza ili uzajamnost s Bogom Višnjim, odnosno sjećanja Njegova Imena, je sudbonosna za njega i na ovom i na Drugom svijetu. O tom sjećanju čovjek nosi znanje u svom unutarnjem biću koje ne ovisi ni o čemu što je prenijeto izvana, ni o kakvom znanju koje proistječe iz slijeđenja nekog ili nečeg. Shodno tome, odgoj je, u stvari, omogućenje čovjeku da mu to znanje ima prednost u odnosu na svako drugo. Uvjeti u kojima se odgoj ozbiljuje su prirodno i društveno okruženje. Budući da se čovjek licem usmjerava prema pojavama svijeta, te da je ono slika njegovog položaja u odnosu na njegove ljude, obrazovanje je stjecanje znanja koje omogućuje čovjeku djelatni i moralni položaj u odnosu na druge ljude ili najprikladniju postavljenost u ljudsku zajednicu.