EDUKATIVNI STRIPOVI S RELIGIJSKOM TEMATIKOM - Cerić, Haris (Novi Muallim, 2022)
Iako dugo osporavan i smatran inferiornom umjetničkom formom u odnosu na književnost, slikarstvo ili film, često identificiran kao šund literatura, strip se, počevši od sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se u kulturnoj debati zaoštrava rasprava između zagovornika ”visoke“ i ”niske“ kulture, izborio za status autohtone umjetnosti (tzv.”devete umjetnosti”), te kao utjecajan i priznat mass-medijski proizvod danas ima svoje nezaobilazno mjesto u suvremenoj pop- kulturi. O umjetničkim dometima stripa i o njegovim karakteristikama kao medija masovnih komunikacija često se raspravljalo dok je edukativni potencijal stripa bio prilično zanemaren. Stoga, u ovome radu dat je osvrt na taj specifičan aspekt stripa koji, ako se pravilno iskoristi, može imati nebrojene upotrebne mogućnosti. Osnovna je namjera ovoga rada ukazati na karakteristike edukativnog stripa te dati primjere nekih stripova koji se mogu iskoristiti na području religijskog odgoja odnosno religijske nastave ili vjeronauka različitih konfesija.