ŠKOLA POSTAJE SIROTIŠTE ODGOJA, A DRUŠTVO JE VEĆ SIROTIŠTE PORODICE: Intervju s prof. dr. Mujom Slatinom - Slatina, Mujo; Kadić, Samedin (Novi Muallim, 2022)
U ovom intervjuu prof. dr. Mujo Slatina, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, odsjek Pedagogija, nudi stručne odgovore na neka od ključnih pitanja koja se tiču savremenog odgoja. U uvjetima kada se porodica dezintegrira putem različitih socijalnih, medijskih ili ekonomskih faktora, mlađi naraštaji gube tradicionalnu podršku čime se odgoj destabilizira i dislocira iz tradicionalnih porodičnih vrijednosti. Ova destabilizacija se pokušava kompenzirati različitim društvenim institucijama kao što su obdanište, škola, centri za mlade. Kao specifična forma ljudskog postojanja, odgoj zahtjeva dubinsko planiranje i zajedničku aktivnost cijelih generacija.