REFORMATORSKA MISAO U DJELIMA SIRIJSKOG AUTORA ABDURAHMANA AL-KAWAKIBIJA - Hafizović, Muhamed (Novi Muallim, 2022)
Sirijski reformator Al-Kawakibi, za vrijeme svog relativno kratkog života, ostavlja usmeni i pismeni trag svoga djelovanja. Pokretao je vlastite časopise, uređivao vladin list, pisao za druge listove. Napisao više djela, objavljena su dva koja smo tretirali u radu, „Čudi despotizma“ i „Mekka“. Njegovo ime nalazimo redovno uz pomen ličnosti koje su obilježile herojsko doba u pokretu za reformu islamske misli, poput Afganija i Abduhua. Jedan je od ključnih kritičara osmanske vlasti. Zbog oštrine kritike biva i hapšen, provodi neko vrijeme u zatvoru. U svom djelu o despotizmu, donosi svoje kritike na račun vladavina koje su zapostavile temeljne vjerske vrijednosti, i vladaju zahvaljujući neznanju svojih podanika. Takav despotizam je muslimanski svijet upoznao kroz gotovo stoljetno iskustvo, nakon smrti ovog autora. Svojim društvenim angažmanom na poziciji gradonačelnika Halepa, nastoji izravno utjecati na promjenu vlasti u agoniji. Svojim pisanjima nastoji ukazati na uzroke agonije, te načine da ih se prevaziđe. U djelu Mekka, Al-Kawakibi govori o imaginarnom sastanku u muslimanskoj prijestolnici, gdje su pozvani prvaci iz muslimanskih zemalja da ponude konkretan nacrt za novi ustroj hilafeta. Predlaže raspodjelu ovlasti po zemljama članicama, halina zaduženja, ograničenje mandata, vrijeme i mjesto sastanaka, obezbjeđenje, itd. Najprihvatljiviji oblik vlasti smatra onaj koji baštini najveći broj islamskih vrijednosti. Ne razdvaja vjeru i politiku, jer uspjeh druge zavisi od prve. Čitajući njegova djela teško ćemo odagnati misao da nam autor nije savremenik i da mu riječi ne nose stogodišnje breme.