PRAVILA I METODE UČENJA KUR’ANA NAPAMET (HIFZA) - Halilović, Salih (Novi Muallim, 2022)
Učenje cjelokupnog Kur'ana napamet praksa je koju muslimani baštine još od početka objave Kur'ana. Hifz Kur'ana je se ogleda u tome da je hafiz sposoban bez gledanja u pisani izvor doslovno citirati, u svakom momentu i situaciji, pasuse-ajete iz Kur'ana. Sticanje te sposobnosti dugotrajan je proces koji zahtijeva vremena, ustrajnosti, ljubavi i strpljenja. Od velikog značaja su pravila i savjeti koje su budućim hafizima ostavili poznati muhafizi i profesori proizašli iz njihovih ličnih iskustava rada sa učenicima. Pridržavanjem ovih pravila kao i odabirom odgovarajuće metode stiču se potrebni uslovi da se Kur'an nauči napamet. U ovom radu osvrnuli smo se na pravila i metode hifza/učenja Kur'ana napamet koje su najraširenije u svijetu kao i kod nas u BiH.