ČEKAJUĆI ODLUKU O MUSLIMANSKOM GREENWICHU - Karić, Enes (Novi Muallim, 2022)
U ovom eseju autor se bavi nužnošću uspostavljanja jednog jedinstvenog mjesečevog (lunarnog) kalendara za muslimanski svijet (kao i za muslimanske zajednice). Kalendar bi se uspostavio na osnovu astronomskih proračuna, a sve u svrhu sinhroniziranog početka posta uz ramazan, te sinhroniziranog početka dva Bajrama i obreda hadža. Autor podsjeća da je muslimanski svijet od samih početaka poštovao solarni kalendar i poštuje ga i danas. Prema kretanju sunca određuje se početak namaza ili islamskih "molitvi", i mnogo šta drugog djeluje i odvija se u islamskom svijetu u skladu sa solarnim (danas gregorijanskim) kalendarom, red vožnje, trgovačke transakcije, kursne liste itd. Nužno je,stoga, da jedna jedinstvena astronomska opservatorija uredno servisira mjesečev ili lunarni kalendar za muslimane diljem svijeta. Autor se nada da će muslimanski autoriteti smoći snage da postignu jedan takav lunarni kalendarski konsenzus, baš kao što imaju konsenzus i oko solarnog gregorijanskog kalendara.