ETNO-NACIONALNO I VJERSKO U DISKURSU NEKE NAŠE ULEME - Karčić, Fikret (Novi Muallim, 2022)
Ovaj esej bavi se jednim novim fenomenom u Bosni i Hercegovini, naime dominacijom etno-nacionalnog nad religijom u diskursu neke uleme. Autor teoretski situira ovaj fenomen u okvir odnosa religije i nacionalizma u islamskom učenju, historiji islamske civilizacije i savremene teorije nacionalizma. Autor takođe kritički ispituje tri teze koje ističe neka ulema: da Bošnjaci nemaju svoju nacionalnu državu, da je Islamska zajednica temeljna institucija Bošnjaka i da Islamska zajednica treba da vodi izgradnju identiteta i etno-nacionalnih institucija Bošnjaka. Autor se zalaže za to da se religiji da dominantno mjesto u diskursu uleme i da se misija Islamske zajednice ostvaruje u okviru paradigme religijske zajednice, a ne etno-nacionalne institucije.