ALIM KOJI NEDOSTAJE: (U POVODU 20. GODIŠNJICE PRESELJENJA MR. NIJAZA ŠUKRIĆA NA BOLJI SVIJET) - Mustafić, Ifet (Novi Muallim, 2022)
Ovaj rad, u povodu dvadesete godišnjice njegove smrti, od zaborava otima jednog alima i velikana – Nijaza efendiju Šukrića – kao zanimljivu paradigmu određenih kvaliteta čovjeka i naučnika, koje mnogim današnjim perjanicama našeg naroda i Zajednice, a i društvu uopće, nedostaju. Polazeći upravo od tih vrlina i kvaliteta profesora Šukrića, rad se paralelno i angažirano dotiče i današnjeg stanja naših odnosa. Rad u fokus stavlja plemenitost, čestitost, autoritativnost, odvažnost i dobronamjernost profesora Šukrića, kao vrline naučnih i moralnih autoriteta. Imajući u vidu Šukrićev naučni portfolio i profesorsku karijeru u oblasti arabistike i povijesti islamske kulture i civilizacije, autor naglašava njegov pedagoški profil, njegove metode u nastavi kao i utjecaj na generacije učenika i studenata kojima je predavao. Autor, također, povlači paralelu sa današnjim vremenom koje obiluje krizama odnosa izmeu studenata i profesora, što rezultira gubitkom međusobnog povjerenja te relativiziranjem samog znanja i odgoja. Kao historičara, ali i kao svjedoka genocida nad svojim narodom, autor Šukrića smatra primjerom svjesnog, savjesnog i odgovornog sudionika svog vremena, koji stvari, ljude i događaje naziva pravim imenima. Ništa manje važnim, autor smatra i Šukrićev miroljubiv, ali i pravičan, odnos prema drugima i drugačijima, posebno zbog činjenice da je prof. Šukrić bio neposredna žrtva šovinizma i mržnje upravo tih drugih i drugačijih.