REAKCIJE "HIKJMETA" NA POJAVU VJERSKOG MODERNIZMA U BOSNI I HERCEGOVINI IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA - Peštalić, Edin (Novi Muallim, 2022)
Predmet istraživanja u ovom radu je reakcija uleme okupljene oko Hikjmeta na pojavu vjerskog modernizma u Bosni i Hercegovini između dva svjetska rata. Tokom pisanja ovog rada korištene su: metoda analize sadržaja, komparativna i deskriptivna metoda. Najznačajnija pitanja o kojima je ulema okupljena oko Hikjmeta polemisala sa drugom ulemom i o kojima je iskazala svoj stav su: pitanje očuvanja ''izvornog islama'', emancipacije žene muslimanke, neprihvatljivosti idžtihadskog promišljanja, nelegitimnosti svjetovne uleme za tumačenje islama, da li je način odijevanja odraz čovjekovog vjerovanja ili nevjerovanja, pitanje štetnosti bankarskog sistema zasnovanog na kamati, te pitanje opravdanosti poligamnih brakova. Hikjmet je prihvatao samo ono tumačenje Kur'ana koje je zasnovano na Kur'anu i sunnetu Allahovog Poslanika a. s., a razumijevanje kur'anskih poruka i tumačenje Kur'ana moguće je samo na osnovu orginalnog teksta Kur'ana a nikako na osnovu prijevoda Kur'ana. Tumačeći Kur'an autori tekstova Hikjmeta nastoje se odrediti spram aktuelnih društvenih dešavanja i procesa i nastoje muslimanskom društvu ponuditi rješenje koje bi prema njihovom mišljenju bilo u skladu sa propisima islama, a koje bi u isto vrijeme bilo i sprovodivo u konkretnim društvenim prilikama.