NASILJE U PORODICI - Hodžić-Lemeš, Mubera (Novi Muallim, 2016)
UDK 343.5-055.2 343.54/.55:316.356.2 Nasilje u porodici je veoma kompleksan problem jer se odnosi na unutarporodične odnose i najčešće predstavlja tajnu. Kada jednom izađe iz porodičnih okvira ono sa sobom nosi niz posljedica u odnosu na sve članove te porodice. U ovom radu autorica, na osnovu relevantne literature predstavlja temeljne pojmove koji se tiču fenomena porodičnog nasilja, dinamike nasilnih odnosa, te zaštite žrtava nasilja u porodici u BiH. U radu su predstavljeni i principi rada sigurne kuće za žrtve nasilja, te slučaj iz prakse sigurne kuće. Praksa je pokazala da je za rješavanje problema nasilja u jednoj porodici potrebno imati sistemski multidisciplinaran pristup. I pored dobro razvijenog sistema zaštite od nasilja u porodici u BiH vrlo je važno raditi na prevenciji nasilja. Autorica zaključuje da u kontekstu borbe i zaštite žrtava nasilja, te u cilju prevencije nasilja vjerske zajednice u BiH bi morale imati značajnu ulogu, inicijative i aktivnosti.