ZA DONOŠENJE USTAVA I NJEGOVE PROMJENE BITAN JE USTAVOTVORNI POSTUPAK - Karahmet, Esad (Novi Muallim, 2022)
U tekstu se razmatraju neka pozitivna i negativna iskustva implementacije postojećeg Ustava islamske zajednice na nivou Medžlisa islamske zajednice Sarajevo. U tom pravcu autor predlaže izmjenu ustavotvornog postupka za promjenu ustava pri čemu bi Sabor imao istaknutiju i djelotvorniju ulogu, a istovremeno bi trebalo insistirati da se promijeni sadašnji član ustava koji omogućava da manje od polovine članova Sabora izglasa donošenje novog ustava. Ustavnim amandmanima trebalo bi omogućiti veće učešće džemata u postupku prijema imama u radni odnos, a kod postavljanja, premještanja i razrješenja glavnog imama pored Reisu-l-uleme i nadležnog muftije treba konsultovati i Izvršni odbor medžlisa. U cilju demokratizacije načina izbora Reisu-l-uleme treba promijeniti član 57. tako da biračko tijelo bude srazmjerno broju muslimana na pojedinom medžlisu. Amandman koji definiše zamjenika Reisu-l-uleme može se preformulisati tako da Reisu-l-ulemu po ukazanoj potrebi zamjenjuje savjetnik za šerijatska pitanja ili pomoćnik za vjersko-prosvjetne poslove.