ETIČKI ASPEKT KARADAVIJEVIH FETVI O GENETIČKOM INŽENJERINGU - Imamović, Muamer (Novi Muallim, 2022)
Ubrzan razvoj tehnike i tehnologije u modernom dobu, te njena primjena na području medicine, postavili su nova pitanja koja stoje kao izazov pred etikom, ali i pred svakom religijom pojedinačno. Svako ovo pitanje koje se pojavi je u svojoj suštini podjednako važno, i svako od njih stoji u takvoj korelaciji da naprosto uvjetuju jedno drugo, i izazivaju jedno drugo, a kao takva čine jedan ogromni izazov i u svom univerzalnom a i pojedinačnom odnosu prema prirodi i čovjeku. "Etički aspekt Karadavijevih fetvi o genetičkom inženjeringu" je rad koji prije svega ima istraživački karakter, zbog svoje obimnosti koju genetički inženjering kao dio genetike i moderne medicine sadrži, ali i dijelom kritičkog karaktera, zbog toga što se tema genetičkog inženjeringa obrađuje sa (islamskog) etičkog aspekta, tačnije fetve Jusufa el- Karadavija. U ovom radu je predstavljen dio genetike a to je genetički inženjering, njegovo mjesto u svijetu medicine danas, izazovi sa kojima se čovječanstvo susreće prilikom primjene genetičkog inženjeringa, njegove dobre i loše strane; područjima njegovog djelovanje, a onda i posebno obrađene, sa etičkog aspekta, fetve Jusufa el-Karadavija o genetičkom inženjeringu, i fetve koje se mogu povezati sa genetičkim inženjeringom.