ALLAHOV PRIJATELJ: PRIPREMA RADA ZA NASTAVNI SAT IZ VJERONAUKE - Hurić-Bećirović, Remzija (Novi Muallim, 2022)
Nastavna priprema za čas vjeronauke, koja govori o Ibrahimu, a.s. – Allahovom prijatelju, i diferencijaciji između iskrenoga i lažnoga prijateljstva općenito, predstavlja pokušaj doprinosa razvoju metoda kreativnosti kod nastavnika vjeronauke prilikom pripremanja i vršenja odgojno-obrazovnog procesa u nastavi vjeronauke. Također, kroz rad se želi i kod nastavnika drugih nastavnih predmeta probuditi i potaći kreativni pristup nastavi, tamo gdje je moguće i gdje je primjenjivo imati pravoga i iskrenoga prijatelja/icu predstavlja, zaista, neizmjerno bogatstvo i blagodat za svakoga čovjeka. Prijateljstvo među ljudima je dio svakodnevnoga života, s tim što je postojalo i prijateljstvo Boga s čovjekom, čiji se primjer nalazi u historiji poslanstva. Allahov poslanik Ibrahim, a.s., obradovan je nadimkom Allahov prijatelj, odnosno Prijatelj Milostivog – Halilur-Rahman, a kojim je odlikovan zbog mnogobrojnih vrlina koje je posjedovao, kao što su: pobožnost, poslušnost, darežljivost, pravednost, samilost, strpljivost, itd. Allahov poslanik Muhammed, a.s., prijateljstvo dovodi u vezu s vjerom čovjeka, o čemu je rekao: "Čovjek je u vjeri svoga bliskoga prijatelja, pa gledajte s kim ćete biti u bliskom prijeteljstvu.” (Ahmed, Ebu-Davud, Tirmizi od Ebu-Hurejre)