OBRAZOVANJE O PRAVIMA DJETETA U UDŽBENICIMA ISLAMSKE VJERONAUKE I-IV ZA OSNOVNU ŠKOLU - Begović, Nedim (Novi Muallim, 2022)
Autor u ovom radu istražuje u kojoj mjeri udžbenici islamske vjeronauke za prva četiri razreda osnovne škole uključuju sadržaje koji odgajaju i obrazuju o pravima preživljavanja i razvojnim pravima djeteta kao dvjema od ukupno četiri kategorije dječijih prava garantovanih Konvencijom UN-a o pravima djeteta iz 1989. Imajući u vidu značaj udžbenika kao nastavnog sredstva, ovim istraživanjem se nastoji podstaknuti nastavnike vjeronauke da udžbeničke sadržaje iskoriste kao osnovu za kreiranje nastavnih događanja u kojima bi se, uz primjenu različitih nastavnih metoda, odgajalo i poučavalo o pravima djeteta. Autor je došao do saznanja da od ukupno 228 jedinica koliko sadrže udžbenici islamske vjeronauke za prva četiri razreda osnovne škole, 59 jedinica ili 25,88 % uključuje sadržaje koji odgajaju i obrazuju o pravima preživljavanja i razvojnim pravima djeteta. Ovaj podatak jasno ukazuje na značajnu ulogu vjeronauke u implementaciji odgoja i obrazovanja o pravima djeteta u osnovnoj školi.