DOPRINOS MUHAMMEDA SEIDA SERDAREVIĆA MEKTEPSKOJ NASTAVI - Husejnović, Safet (Novi Muallim, 2022)
Muhammed Seid Serdarević spada u plejadu istaknutih kulturnih, prosvjetnih i znanstvenih bošnjačkih intelektualaca s početka 20. stoljeća. Posbno mjesto u Serdarevićevom radu pripadalo je mektebu, mektepskoj nastavi i ponašanju polaznika mektepske nastave. Serdarevićev doprinos razvoju mekteba i mektepske nastave ogleda se u tri vida rada: a) pisanje udžbenika koji su isključivo namijenjeni polaznicima mektepske nastave. Ovdje treba posebno spomenuti Ta’limu tedžvid i Mektepski red, b) uključivanje u nastavni proces i upoznavenje s problematikom mektepske nastave, c) angažman u raznim vjersko-kulturnim udruženjima i aktivno učešće u reformi muslimanskih obrazovnih institucija, među njima i mekeba. Poseban interes iskazao je za pedagogiju, želeći popularizirati i modernizirati mektepsku nastavu kako bi je približio savremenoj evropskoj pedagoškoj nauci i praksi. Pisanjem udžbenika, izvođenjem mektepske nastave i njegov angažman u raznim udruženjima potvrđuje spomenuto.