ŽENU ISLAMA SU OBEZVRIJEDILI MUSLIMANI - Hafizović, Rešid (Novi Muallim, 2022)
Autor podsjeća na mjesto i ulogu žene u povijesti islama od vremena Poslanika i prvih stoljeća islama kada je muslimanska zajednica bila istinska umma, pravedna zajednica svojih muških i ženskih članova, u prevlasti medinske demokracije kada je mogla biti i majka, i odgajateljica, i znastvenica, i upraviteljica, i vojskovođa, i savjetnica,i vladarica i sve drugo što je u društvenoj zajednici bilo definirano kao javna i privatna služba i služenje kada joj niko nije mogao oduzeti javnu riječ, njenu slobodu, dostojanstvo, neovisnost, pravo na vlastiti izbor, obrazovanje, pravo predlaganja ili biranja. i kada je, čak, ni prijesto nije zaobilazio do vremena muslimanskog političkog despotizma kada je lišena svih tih prava, kada je izgnana iz javnog prostora, oduzeta joj sloboda javne riječi, uvjetovana sloboda kretanja, poglavito u samoj kolijevci islama. Žena islama je danas, u usporedbi sa ženama koje uživaju plodove zapadnoeuropske demokracije, ma koliko ta demokracija bila nesavršena, do te mjere obezvrijeđena u muslimanskim društvima da, naprosto, ne treba i ne smije birati sredstva kako bi povratila svoje vrijednosti i svoja prava koja joj islam dariva. Autor izražava nadu da će pustopoljinom današnjih muslimanskih despotija iznova zamirisati i zastrujati ‘proljeće’ nezamjenjive medinske demokracije kojoj se, milom ili silom, iznova trebaju i moraju vratiti moderna muslimanska društva.