ŽENE SU NOSITELJICE POZITIVNIH PROMJENA U DRUŠTVU - Alispahić, Zehra (Novi Muallim, 2022)
Tekst govori o nužnosti implementiranja institucionalnog diskursa o ženi u „živući islam“. Gdje god je ta nužnost shvaćena kao imperativ desila su se pozitivna društvena gibanja i polučili fascinantni rezultati. Dakako, tamo gdje su postojali realni ženski potencijali i kompetencije. Ne zarad kvota i procenata. Poruke iz Stokholma sa svečanosti uručenja Nobelove nagrade za mir trima damama od kojih je jedna muslimanka Tawakul Karman iz Jemena, da svijet neće postići trajni mir i demokratiju sve dok žene nemaju iste šanse kao muškarci, su, ustvari, u zapadnom maniru iskazana načela islama i poziv muslimanskim autoritetima na osvještenje. Ali i poziv nama u Bosni i Hercegovini, nama u IZ u BiH za jedan inovativan pristup ženskom pitanju koje jeste veliki izazov preko kojeg se prelamaju, ali i mogu uspješno riješiti i brojna druga pitanja.