MEVLANIN PRIPOVJEDAČKI UNIVERZUM - Dizdarević, Mevludin (Novi Muallim, 2022)
U ovom radu se razmatra fenomen hikaja i njihovo značenje u muslimanskoj tradiciji. Naime, mnogi u hikajma vide isključivo sredstvo razbibrige i dokonog uveseljavanja. Međutim, hikaje pored te dimenzije imaju i mnoge druge karakteristike koje se nadaju temeljitijim nadnošenjem nad ovom umjetničkom formom. Naime, one služe za razvijanje kognitivnih potencijala, oratorskih sposobnosti, a ponajviše za duhovno i psihološko ustabiljenje ličnosti. Najbolji primjer za to jesu priče iz 1001 noci koje su, između ostaloga, ispričane zarad liječenja jedne ličnosti od traumatološkog iskustva. Poseban fokus je na Rumijevim hikajama koji u svojim djelima obilato koristi ovaj narativ. Rumi je djelovao u vremenu velikih duhovnopovijesnih mijena i traumatičnih iskustava koje je nastojao liječiti i pomoću hikaja koje koristi na osoben način.