JEZIK I PISMO, ŠKOLSTVO I PISMENOST U SREDNJEVJEKOVNOJ BOSANSKOJ DRŽAVI - Mulić, Jusuf (Novi Muallim, 2022)
U ovom radu autor predstavlja jezik, pismo, školstvo i pismenost u srednjevjekovnoj bosanskoj državi, s posebnim akcentom na Visoko učilište Crkve bosanske. Jezik u srednjevjekovnoj Bosni bio je bosanski, a pismo bosančica. Autor navodi, pozivajući se na istraživanja poznavalaca prilika u srednjovjekovnoj bosanskoj državi Đure Baslera i Dominika Mandića, da se danas pouzdano zna da je Crkva bosanska još između 1175. i 1180. godine imala svoje Visoko učilište. Osnovano se vjeruje, tvrdi autor, da su polaznici Visokog (filosofskog/duhovnog) učilišta Crkve bosanske u Gornjoj Biloj izučavali, ne samo teološke, nego i filozofske i prirodne nauke, te filologiju, s posebnim naglaskom na latinski jezik što potvrđuju brojni sačuvani pisani spomenici. Time je polaznicima omogućavano da dobiju izuzetno dobro i široko obrazovanje.