ABDULVEHAB ILHAMIJA ŽEPČEVI: KROZ HISTORIJSKI KALEIDOSKOP DRAMSKOG STVARALAŠTVA RUSMIRA AGAČEVIĆA - Memić, Amra (Novi Muallim, 2022)
Dramski tekst Ilhamija Rusmira Agačevića možemo svrstati u historijske dramske tekstove koji su zasnovani na temeljima stvarnih historijskih ličnosti i događaja. Agačević se preko lika Ilhamije okreće aktualnim i idejno-filozofskim pitanjima, te nastoji stvoriti paralele sa prošlošću, tražeći odgovore na goruća pitanja sadašnjosti. Na osnovu te konstatacije možemo potvrditi teoriju da embrion historijske dramaturgije treba tražiti u društvenoj potrebi za političkim teatrom pomoću kojega se putem prošlosti kroz poruke univerzalne vrijednosti demistificira problematika suvremenosti. Ilhamija je jedna od najmarkantnijih ličnosti bosanskohercegovačke historije na prelazu iz 18. u 19. stoljeće. U historiji bosanskohercegovačke književnosti inače ne postoji nijedna ličnost koja bi se mogla porediti sa veličinom ovog čovjeka koji je radi slobode svoga govora oslikanog u pjesničkom stvaranju bio spreman i da odbaci svoj vlastiti život, te uopće nije čudo da je on bio inspiracija mnogima pjesnicima poslije njega. On svojom pjesničkom riječju, naročito na narodnom jeziku, razotkriva svu bijedu svoga vremena, iznosi nepravde i zahtijeva borbu protiv nasilja, te tako predstavlja idealnu figuru za konstrukciju historijskih dramskih tekstova koji naprosto vape za takvim figurama prošlosti koje će najbolje iskarikirati probleme sadašnjosti.