OPISNO OCJENJIVANJE UČENIKA - UPUTSTVO - Tobudić, Rasim (Novi Muallim, 2022)
U prva tri razreda devetogodišnje osnovne škole u BiH uvedeno je opisno ocjenjivanje učenika u svjetlu nove koncepcije obrazovanja. Opisno cjenjivanje učenika je proces, i uvijek bi trebalo biti analitičko.To znači da predmet ocjenjivanja treba raščlaniti na dijelove i za svaki dio utvrditi pokazatelje na osnovu kojih određujemo uspjeh – neuspjeh. Cilj opisnog ocjenjivanja je da učenik nauči raditi, zavoli školu i učenje, razvije sposobnosti i ovlada odgojnim vrijednostima. Izrada ovog uputstva ima za cilj da se pomogne nastavnicima razredne nastave koji su uključeni u proces opisnog ocjenjivanja.