HOĆEMO LI I MOŽEMO LI OČUVATI SVOJU TRADICIJU? - Sušić, Mustafa (Novi Muallim, 2022)
Autor u ovom radu postavlja pitanja „opstanka“ i višestruke ugroženosti islamske tradicije kakvu su je prihvatili i njegovali balkanski muslimani. Tradicija o kojoj je riječ u ovom tekstu, obuhvata sve ono što obuhvata pojam šeri'atski propisi, koji se odnose na cjelokupan život jedne osobe ili zajednice muslimana na određenom prostoru, izuzev onih elemenata šeri'atskih propisa za čije je sprovođenje potrebna moć države, s obzirom na građanske države u kojima balkanski muslimani žive.