O ETIČKIM KONCEPTIMA U SUFIZMU - Džilo, Hasan (Novi Muallim, 2022)
Kada govore o spoznaji i ljubavi, sufije uvijek skreću pozornost i na ostrašćenu dušu, naklonjenu zlu (ammaratu bis-sui) koja, prema njima, udaljuje od bivstvovanja u blizini Božijoj ili koja dovodi do izobličenja ili rastemeljenja same duše. Čak se ne može krenuti na put ukoliko se ne poduzmu aktivnosti usredsređene otklanjanju onih aspekata duše, koji su suprotni njenoj supstancijalnosti i čistosti. Zbog toga ne mogu se olahko prenebregnuti sufijske elaboracije „postaja i stanja“ (makamat va ahval), koji, pored toga što pretpostavljaju ontološke i gnoseološke sadržaje, imaju i svoje implikacije na život i mišljenje ne samo sufija već i etičara. Dakle, u tom spektru je uključena i sama etička supstanca u sufizmu. Moralitet je posljedak tih vrlina. Stoga, etika nije odijeljena od ontologije ili metafizike u širem smislu.