MUSLIMANSKO ŠKOLSTVO: KRATAK POVIJESNI PRESJEK - Spahić, Mustafa (Novi Muallim, 2022)
U ovom tekstu autor komparira značenje pojmova ljudsko znanje – Božije znanje, Vjera – Nauka. Kratkim povijesnim presjekom sistema i sadržaja školstva kroz devet državnopravnih i društveno-političkih okvira Bosne i Hercegovine autor je faktografski prikazao svu razuđenost i slojevitost muslimanskog školstva kojeg u najkraćem i bez obzira na različite državne i društvene okvire karakterizira visoka pismenost i obrazovanje. Tekstom se naznačavaju kako pozitivne, isto tako i one negativne tendencije u reformama muslimanskog školstva u kojima je učestvovala Islamska zajednica.