ZAŠTO ČINIŠ ONO ZA ŠTO SE MORAŠ IZVINJAVATI? - Kurtanović, Sulejman (Novi Muallim, 2022)
Autor piše o svom bogatom tridesetogodišnjem iskustvu rada u mektepskoj nastavi i o motivima zbog kojih se u komunističkom društvenom sistemu odlučio za poziv imama i muallima. U tekstu su istaknute i uspješne metode koje su pomogle mualimu u izvođenju mektepske nastave, ali su navedene i brojne poteškoće i iskušenja koja su pratila ovog mualima u njegovom životnom putu i radu. U kritičkom osvrtu i direktnom imenovanju naših pogrešnih navika i propusta kada je u pitanju cjelokupna organizacija mektepske nastave, autor je da veliki doprinos afirmaciji svestranijeg i sistematičnijeg pristupa mektepskoj nastavi kao najvažnijeg segmenta našeg institucionalnog djelovanja.