MEKTEB, NAŠ "STALNI" IZAZOV I OBAVEZA - Klisura, Elvedin (Novi Muallim, 2022)
Autor teksta, pozivajući se na islamske izvore, ističe značaj vjerskog obrazovanja i odgoja djece i mladih. Misao vodilja, kojom autor obrazlaže iznimnu važnost mektepske nastave, sadržana je u autorovom stavu da mektepska nastava na jedinstven, sveobuhvatan i sveprožimajući način duhovno obrazuje i etički usavršava djecu i time ih priprema za druge profesionalne obaveze. Autor naznačava i bitnu razliku između vjeronauke u školama i mektepske nastave, koja se pojednostavljeno rečeno može sažeti u tome da se vjeronauka u školama prvenstveno bavi teoretskim pitanjima i sadržajima vjere i odgoja, a mektepska nastava objedinjava i teorijska i praktična pitanja islamske vjere i morala.