TEST NA ANKSIOZNOST U OBRAZOVANJU - Jusić, Mersiha (Novi Muallim, 2022)
Zahvaljujući sve raširenijoj upotrebi testova u raznim sferama ljudske djelatnosti i važnosti koja se pridaje njihovim rezultatima, testna anksioznost tj. skup fenomenoloških, fizioloških i bihevioralnih reakcija na zabrinutost oko mogućih negativnih posljedica neuspjeha u evaluacijskoj situaciji, postala je u posljednje tri decenije predmetom sve većeg broja istraživanja. Uočena je, između ostalog, korelacija testne anksioznosti sa slabijim rezultatima i postignućima učenika, kao i lošijim zdravljem. Ovaj tekst sažima osnovne informacije o konceptu testne anksioznosti, njene osnovne determinante, simptome, kao i načine na koje nastavnik, modifikacijom testne situacije i načina primjene testa, može pomoći testno anksioznim učenicima.