ČASOPIS - NAJRAŠIRENIJE PERIODIČNO GLASILO - Kico, Mehmed (Novi Muallim, 2022)
Ovdje se ne govori o komunikacijskoj i edukacijskoj ulozi časopisa, niti o broju glasila te vrste u društvu, već se žele izložiti semantički sadržaji naziva casopis, uz nastojanje da se ukaže i na posebnu važnost naučnih časopisa. Definicije casopisa su mnogovrsne, u zavisnosti od svrhe kojoj služe i konteksta u kojem se žele iznijeti. Na to neposredno utječe raznovrsnost tematskih sadržaja časopisa, kao i različite ambicije s kojim on zauzima svoje mjesto u društvu. Historijska kretanja u svakoj zajednici uvjetuju pojavljivanje glasila, a broj glasila i vrijednost priloga uvijek vjerno odražavaju vladajuće prilike u društvu. Pojavljivanje časopisa je povezano s javljanjem kulturnog preporoda zajednice. Nastanak prvih novina i časopisa u različitim sredinama, uvjerljivo govori da je pratio dinamiku kulturnog preporoda date zajednice. To se jasno dokazuje na primjerima razvijenih zapadnoevropskih zemalja, Egipta kao najmnogoljudnije arapske zemlje i Bosne i Hercegovine.