UNIŠTENJE ALEKSANDRIJSKE BIBLIOTEKE OD STRANE ARAPA: ANATOMIJA JEDNOG MITA - Lewis, Bernard; Zubčević, Asim (Novi Muallim, 2010)
Prijevod i uvodna bilješka: Asim zubčević Aleksandrijska biblioteka slovi za najveću i najznačajniju biblioteku antičkog svijeta. Smatra se rodnim mjestom bibliografije i katalogizacije, a uvođenje obaveznog primjerka je određuje kao preteću velikih, nacionalnih biblioteka današnjice. Njena nejasna sudbina bila je plodno tlo za nastanak mita prema kojem su je uništili Arapi odmah nakon osvojenja Aleksandrije, mita koji žilavo živi do danas. U zborniku tekstova posvećenom njezinoj sudbini donosimo rad utjecajnog američkog povjesničara koji objašnjava nastanak i pozadinu tog mita. (Bilješka prevodioca)