GLAVNE KATEGORIJE IBN SININOG UČENJA VEZANE ZA RAZMATRANJE PROBLEMA BIĆA - Džilo, Hasan (Novi Muallim, 2022)
Ibn Sina je razmatrao problem bića analizirajući mnoge kategorije od kojih se u ovome tekstu govori o formi i materiji, općem i pojedinačnom i esenciji i egzistenciji. Analiza pokazuje da se on uveliko razlikuje u promatranju ovih pitanja od strane prethodnih filozofa, primjerice, Aristotela. Njegova je najveća zasluga o povlačenju razlike između esencije i egzistencije u kontingentnim bićima. Bog je jedino biće koje nema esenciju, već je Njegova esencija uključena u Njegovoj egzistenciji i po tome se On razlikuje od ostalih bića. U ovome učenju kasniji filozofi mogli su naći inspiraciju za njihovo učenje o kontingentnosti esencije u odnosu na egzistenciju. U svim svojim djelima u analizi bića, Ibn Sina počinje analizom postojanja pojedinačnih bića, međutim, u svom komentaru na Ihlas, Ibn Sina svoju analizu započinje Božijim imenom On, koje pretpostavlja biće. Dakle, u kur’anskom ajetu nalazi poticaj za njegov ontološki pogled. No, to ne znači da su bića u svijetu i sami svijet beznačajni. S obzirom da su oni uključeni u Božijoj samospoznaji to ukazuje na njihov zbiljski status. Ili da su oni učin Božijeg bivstvovanja.