BALANSIRANJE IZMEĐU SLOBODE GOVORA I PRAVA NA RELIGIJU U XXI STOLJEĆU - Kadić, Samedin (Novi Muallim, 2022)
Sukob slobode govora i prava na religiju ne pripada iskonu slobode govora, kao jednom od prirodnih prava. Sukob na liniji sloboda i religija puka je teorijska proizvoljnost; tobožnja represivnost religije i autonomna neogranicenost slobode govora sasvim su anahroni koncepti. Treba se zalagati u pravcu snaženja prefinjene ravnoteže između slobode govora i slobode vjerovanja ili nevjerovanja. Taj balans teško je uspostaviti, još teže jednom zauvijek. Ali demokratsko društvo počiva na teškoćama ove vrste: kao što je teško ograničiti govor, još je teže ograničiti ljudsku potrebu za vjerovanjem. Potrebno je graditi kulturu balansa, koja će detektirati zloupotrebu kako vjerovanja tako i govora.