IDŽTIHAD U DISKURSU HUSEINA ĐOZE - Beganović, Midhat (Novi Muallim, 2022)
Đozo smatra da ustanova idžtihada treba vršiti funkciju obnove, da umjesto preživjelih i prevaziđenih formi određene razrade islamskih koncepcija, pronalaze druge, prikladnije, koje će bolje odgovarati novoj situaciji i time bi se omogućilo i osiguralo stalno kretanje islamskog društva naprijed. Islam bi na takav način bio savremen i uključen, kao usmjeravajuća duhovna snaga u sve aktivnosti muslimana. Njegove koncepcije bi se uvijek razrađivale i primjenjivale na određenu problematiku i određene uslove datog historijskog trenutka. Ono što je dovelo do stagnacije i što je zaustavilo dalji razvoj islamskog društva je pokušaj da se prva razrada proglasi konačnom, na način da se prihvati taklid, a zabrani idžtihad. Obnova islamske misli ne znači mijenjanje islama niti njegovu reviziju, nego čišćenje islama od raznih zabluda i pogrešnih shvatanja i obnovu idžtihada, te novu razradu islamskih koncepcija.