HASNIJA BERBEROVIĆ - ZABORAVLJENA UČITELJICA: PRILOG HISTORIJI MUSLIMANSKOG ŠKOLSTVA U BOSNI I HERCEGOVINI - Kujović, Mina (Novi Muallim, 2022)
U Bosni i Hercegovini je prva Bošnjakinja položila učiteljski ispit tek 1909. godine. Bila je to Hasnija Berberović, koja je radila kao učiteljica 29 godina (1909- 1938) u Muslimanskoj osnovnoj i višoj djevojačkoj školi u Sarajevu, u prvoj polovini 20. stoljeća, u periodu dva različita državna okvira (Austro-Ugarska i Kraljevina SHS/Jugoslavija). Tridesetih godina 20. stoljeća je radila i kao upravnica Gajretovog konvikta za djevojke u Sarajevu, bila je članica i aktivistkinja ženskog kulturnog društva „Gajret“ i jedna od osnivačica i prva predsjednica muslimanskog ženskog udruženja „Osvitanje“ u Sarajevu. Radila je kao učiteljica i aktivistkinja u kulturno-prosvjetnim društvima u periodu u kojem to djelovanje nije bilo jednostavno, jer je žena u islamu ravnopravna, ali među muškarcima nije.