NE SMIJE SE DOGODITI DA SE VJERONAUKA U ŠKOLAMA PRETVORI U NEKU VRSTU DRUGE MEKTEPSKE NASTAVE: Intervju s prof. dr. Harun Harry Behr - Behr, Harun Harry; Omerika, Armina (Novi Muallim, 2022)
UDK 37.02:28(430)(047.53) Razgovarala: prof. dr. Armina Omerika Prijevod s njemačkog: Nermana MRŠO U ovom razgovoru prof. dr. Harun Harry Behr, redovni profesor za oblast didaktike islamske vjerske pedagogije na Goethe Univerzitetu u Frankfurtu na Majni, razmatrajući pitanja islamske vjeronauke, postavlja osnovne smjernice za definiranje pedagogije islamske vjeronauke i njene zadatke u kompleksnim uvjetima, s jedne strane opterećene međumuslimanskim, mezhebskim konfliktima i etničkim poimanjem islama, a s druge zahtjevima društveno-političke zbilje. Objašnjavajući procese koji su doveli do etabliranja nastave iz Islamske vjeronauke, ali i njenu kulturnopolitičku ulogu i status u Njemačkoj, profesor Behr ističe njen značaj, moguću integrativnu ulogu i potencijal da nastava Vjeronauke bude instrument kojim će se doprinijeti većem pluralitetu unutar islama, a time i toleranciji.