PRILOG RAZMIŠLJANJU O HUTBI - Mahmutović, Suad (Novi Muallim, 2022)
Hutba je kratak, konkretan govor sa aktualnom porukom. Kratak govor traži ozbiljnu pripremu ukoliko govornik želi uputiti sadržajnu poruku. Čovjek često pretjera u želji da sve kaže, a poruka njegovoga govora pretvori se u suštu suprotnost. Umijeće govorništva je zanat, čast, ali ono podrazumijeva i odgovornost za izrečeno. Hutba se ne smije govoriti preglasnim tonom, naročito ako postoji ozvučenje u džamiji. Ako hoćete da vas ljudi čuju onda, trebate tiše govoriti. To je posebno primjetno kod mladih hatiba. Važno bi bilo da se u naše medrese uvede govorništvo kao redovan predmet kako bismo na pravi način odgovorili časnom pozivu za koji se naši učenici pripremaju. Autor priloga takođe smatra da bi bilo korisno kada bi Rijaset IZ-e u BiH izdao obavezujuću odluku da hutbe u našim džamijama na bosanskom jeziku ne smiju biti duže od 10 minuta te da hatibi ne mogu izići na minber bez ahmedije i džubeta. Također, predlaže da bi bilo korisno kad bi Rijaset IZ-e formirao Komisiju za praćenje hutbi u BiH te na kraju hidžretske godine proglasio najboljeg hatiba kojem bi se ukazala čast da svoju hutbu govori sa minbera Begove džamije u Sarajevu. Ovaj prilog, s nekoliko objašnjenja i prijedloga, potaknut je tekstovima o hutbi, objavljenim u Novom Muallimu 37.