SVJETSKI ETHOS I KROĆENJE MOĆI - Kadić, Samedin (Novi Muallim, 2022)
Ovaj članak govori o odnosu moći i ethosa u savremenoj politici, na primjeru „Svjetskog ethosa“, popularnog projekta njemačkog filozofa i teologa Hansa Künga. Moderna politika oscilira između dvije krajnosti: realpolitike i idealpolitike. Prema mišljenju Künga, moderna politička paradigma u centar političkog djelovanja stavlja interese i borbu za moć. Rezultat takve paradigme je bio potpuni izostanak ethosa u političkom djelovanju. Potrebno je stoga instalirati novu političku paradigmu u kojoj univerzalna moralna pravila neće biti diskreditirana. Prvi cilj ove paradigme bilo bi obuzdavanje moći i njena regulacija pomoću svjetskog ethosa. Samo svjetski politički ethos, po Küngu, vodi do svjetskog mira i pravde.