ADMINISTRIRANJE ISLAMSKIH PITANJA: OPĆI UVOD I SLUČAJ BOSNE I HERCEGOVINE: ADMINISTRIRANJE ISLAMSKIH PITANJA U SEKULARNOJ DRŽAVI: ISKUSTVA JUGOISTOČNE EVROPE SARAJEVO, (17. - 19. APRIL 2009.) - Moe, Christian; Bećirović-Zimić, Arnela (Novi Muallim, 2022)
Administriranje Islamskih pitanja u Jugoistočnoj Evropi nudi lekcije za Sjevernu Evropu, gdje države često očekuju od islamskih vođa da se brinu za muslimansku populaciju, predstavljaju ih i kontrolišu, dok se od posljednjih također očekuje legitimnost i autoritativno vodstvo. U slučaju Bosne i Hercegovine četiri različite vrste države, sa različitim principima za zaštitu manjina, su bile duboko uključene u oblikovanje Islamske administracije: muslimanska monarhija, kršćanske monarhije, ateistička socijalistička država i država u tranziciji prema demokratiji. Islamska zajednica, organizirana po modelu sličnom nacionalnoj crkvi, uspješno se adaptirala na ove neugodne i promjenjive odnose država-crkva. Također je interno demokratska i priznaje sekularnu državu. Sve ovo je čini atraktivnim modelom za proučavanje u ostatku Evrope. Međutim, upravo pod demokratijom može da se suoči sa svojim najvećim izazovom dosada u obliku otvorenog vjerskog tržišta, gdje je bila spora u konkurenciji za dio tržišta u važnim sektorima koji uključuju žene, omladinu, socijalni rad, izdavanje fetvi i vjere koja je u stanju da privuče mase.