REFORME MEDRESA U VRIJEME REISU-L-ULEME DŽEMALUDINA ČAUŠEVIĆA I DANAŠNJE REFORME MEDRESA - Velić, Abdulgafar (Novi Muallim, 2022)
Muslimanske obrazovne institucije ( medrese ) su cijelo XX stoljeće prolazile kroz stalne promjene i prilagođavanja različitim sistemima i potrebama vremena. Stoga djelovanje bosansko-hercegovačkih medresa u XX stoljeću treba posmatrati kroz najmanje četiri perioda; period Austro-Ugarske vladavine ( 1878 – 1918 ), period Kraljevine SHS i Jugoslavije ( 1918 – 1945 ) , period Socijalističke Jugoslavije ( 1945 – 1992 ) i na koncu period nezavisne Bosne i Hercegovine ( od 1992. godine do danas ). Ovaj tekst je usporedba reformi medresa u vrijeme reisu-luleme Džemaludina Čauševića ( obavljao funkciju reisu-luleme od 1914. do 1930. ) sa posljednjim reformama medresa tj. sa današnjim stanjem. Rad iznosi podatke u kakvom stanju su bile medrese za vrijeme A-U, zatim tokom Prvog svjetskog rata, te za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Također u kratkim crtama se opisuju reforme medresa i uloga reisu-luleme Džemaludina Čauševića u istim. U drugom djelu se iznosi današnje stanje u medresama na području Rijaseta Islamske zajednice u BiH, uspoređuju ova dva perioda, okolnosti i prilike u kojima su djelovale i djeluju medrese, te porede programi rada, nastavna pomagala i nastavni kadar.